“Ονομάζομαι Αφροδίτη και είμαι 28 χρονών. Η ζωή μου κυλάει σε γρήγορους ρυθμούς βιώνοντας έντονο άγχος στο μεγαλύτερο τμήμα της ημέρας. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι στην διαχείριση του άγχους μου, αλλά στη διαχείριση του θυμού μου. Νευριάζω εύκολα. Αν και μου περνάει γρήγορα, το αναγνωρίζω ότι αποτελεί πρόβλημα σε πολλούς τομείς της ζωής μου. Για παράδειγμα, μπορώ να βγω εκτός εαυτού με τον σύντροφό μου αν δω ότι δεν με καταλαβαίνει σε ένα θέμα συζήτησης. Τι μπορώ να κάνω;”
Όλοι μας- άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο- έχουμε νιώσει “το αίμα να ανεβαίνει στο κεφάλι”, “την πίεσή μας να χτυπάει κόκκινο”, “τον εαυτό μας να βγαίνει εκτός εαυτού και ρούχων” κάθε φορά που το παιδί μας, μας αγνοεί και δεν πηγαίνει να συμμαζέψει το δωμάτιο του, κάθε φορά που νιώθουμε ότι ο σύντροφός μας δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες μας, κάθε φορά που μας πιάνει φανάρι και αργούμε στη δουλειά…
Ο θυμός είναι ένα έντονο συναίσθημα, προκαλούμενο συνήθως από κάποια ταραχή, προσβολή ή άρνηση. Είθισται η κοινωνία να πρεσβεύει την αρχή, ότι η έκφραση του θυμού είναι ένα απολίτιστο γνώρισμα ενός ανθρώπου και ότι η διατήρηση της ψυχραιμίας αποτελεί αρετή. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Ο θυμός πρέπει να εξωτερικεύεται καθώς η συσσώρευσή του μπορεί να οδηγήσει π.χ. σε μεγαλύτερες εκρήξεις, σε ψυχοσωματικά συμπτώματα κ.ά., ωστόσο, το σημείο εστίασης είναι στον τρόπο έκφρασης και διαχείρισης του θυμού. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι ο θυμός-με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο- επηρεάζει τόσο εμάς όσο και τους γύρω μας, συνεπώς, η σωστή διαχείρισή του είναι αναγκαία.
– Γιόγκα, τζόκινγκ, και γενικά όποιο είδος σωματικής άσκησης μας εκτονώνει και μας χαλαρώνει
-Συζητήσεις με φίλους και κοντινά πρόσωπα, ώστε να εξωτερικεύσουμε τα συναισθήματά μας
-Συζητήσεις με τον εαυτό μας, διαλογισμό, οτιδήποτε οδηγεί στην αυτο-βελτίωσή μας και μας χαλαρώνει
-Εναλλακτικές λύσεις στα προβλήματα μας, όπως π.χ. “Αφού με εκνευρίζει το ότι ο σύντροφός μου δεν έρχεται ποτέ την ώρα που λέει για να με πάρει, θα αρχίσω να ετοιμάζομαι αργότερα για να μην τον περιμένω”.
Αν ο αυτο-έλεγχος συνεχίζει να απουσιάζει, η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό θα ήταν μία σωτήρια λύση τόσο για εμάς τους ίδιους, καθώς ο θυμός μας επιβαρύνει ψυχικά, όσο και για τους γύρω μας.
“Ο καθένας μπορεί να θυμώσει -αυτό είναι εύκολο. Αλλά το να θυμώσει κανείς με το σωστό άτομο, στο σωστό βαθμό και στη σωστή στιγμή, για τη σωστή αιτία και με τον σωστό τρόπο -αυτό δεν είναι εύκολο.” (Αριστοτέλης, Ηθικά Νικομάχεια, Η πρόκληση του Αριστοτέλη)
*Άφησε λίγο χρόνο και επικοινώνησε με προσωπικό μήνυμα για το αν σε βοήθησε στον αυτο-έλεγχό σου αυτό το άρθρο.
Αλεξία Σταθάκη