Τα Φιλαράκια (ή διαφορετικά Friends) είναι η αμερικάνικη κωμική τηλεοπτική σειρά που αγαπήθηκε από πολλούς ανθρώπους σε διάφορες χώρες του κόσμου. Η πρώτη προβολή έγινε το 1994 και η τελευταία το 2004, ωστόσο συνεχίζει να προβάλλεται με την ίδια επιτυχία μέχρι σήμερα. Ο κεντρικός άξονας της σειράς είναι η καθημερινότητα των κεντρικών πρωταγωνιστών, η οποία συμπεριλαμβάνει διάφορα προβλήματα σχετικά με την εργασία τους, τις ερωτικές τους σχέσεις ή και μεταξύ τους. Παρόλα αυτά, σπάνια υπήρχαν guest εμφανίσεις, γεγονός που δεν είναι τυχαίο. Η σειρά ήταν ένα είδους εξερεύνησης, με έναν ιδιαίτερα έντεχνο τρόπο, της πολυπλοκότητας των φιλικών και των ερωτικών σχέσεων, συνεπώς, απαιτούνταν σταθεροί χαρακτήρες οι οποίοι θα μελετούνταν λεπτομερώς. Η αλλαγή στους χαρακτήρες θα καθυστερούσε πολύ τα συμπεράσματα αυτής της εξερεύνησης. Με πιο απλά λόγια: μια συνεδρία δεν έφτανε!
Η κυρίαρχη αξία στις ζωές των πρωταγωνιστών, λοιπόν, είναι η αυτή της φιλίας, καθώς όλοι οι πρωταγωνιστές είναι καλοί φίλοι μεταξύ τους. Η φιλία παρουσιάζεται σαν μια επιτακτική ανάγκη των ανθρώπων για αποδοχή, αναγνώριση και ένταξη μέσα σε μια ομάδα. Είμαι μέλος μιας κοινωνικής ομάδας σημαίνει πως όλα τα μέλη έχουμε κοινούς στόχους και όνειρα, κοινά ενδιαφέροντα και μια ατέρμονη αλληλεπίδραση που δημιουργεί ένα κλίμα οικειότητας. Επίσης, οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη να βιώνουμε θετικά συναισθήματα και οφέλη μέσω των φιλικών μας επαφών, παρά αρνητικά συναισθήματα. Γενικότερα, από τις διαπροσωπικές μας σχέσεις αναμένουμε μια διαρκή αλληλεπίδραση “δούναι και λαβείν”. Ωστόσο, η φιλία δεν φαίνεται να είναι μια εύκολη υπόθεση.
Μια ακόμα αξία που διαφαίνεται, και πολλές φορές (όπως και στη σειρά μας) είναι προέκταση της φιλίας, είναι αυτή του έρωτα. Ο έρωτας πολλές φορές μπερδεύεται στα μονοπάτια της φιλίας, καθώς τα στοιχεία εκείνα που μας συνδέουν, είτε φιλικά είτε ερωτικά, με τους ανθρώπους είναι κοινά. Ελκυστικός μας φαίνεται ένας άνθρωπος όταν είμαστε κοντά του, νιώθοντας οικειότητα και άνεση όπως και στη φιλία. Και σ’ αυτήν την περίπτωση προσδοκάμε μια συνεχιζόμενη αλληλεπίδραση και μια κοινή πορεία για την υλοποίηση κάποιων στόχων καθώς υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα. Ωστόσο, στην περίπτωση του έρωτα τίθεται και το θέμα της διαθεσιμότητας.
Οι άνθρωποι είμαστε γεννημένοι ώστε να αποζητάμε ικανοποίηση και θετικά συναισθήματα στη ζωή μας. Σε αντίθετη περίπτωση, ενεργοποιούμε όλες τις άμυνες μας για να αντισταθούμε στο ‘’κακό’’ ή πολύ πιο απλά φεύγουμε από αυτό.
Επιπροσθέτως, παρατηρούμε πόσο κοντά είναι οι δυο αξίες της φιλίας και του έρωτα και γι’ αυτό και οι πρωταγωνιστές μας κάποιες φορές: από φίλοι κατέληξαν σύντροφοι (π.χ. Τσάντλερ & Μόνικα), από φίλοι κατέληξαν σύντροφοι αλλά τελικά αποδείχτηκε μια λάθος απόφαση και διακόπηκε η σχέση ( π.χ. Ρος & Ρέιτσελ) και από φίλοι μπερδεύοντας τα συναισθήματά τους προχώρησαν σε φλερτ, ωστόσο αυτό γρήγορα αποδείχθηκε λάθος (π.χ. Τζόι & Ρέιτσελ).